Adună-i pe toți cei dragi de sărbători cu cel mai pufos cozonac tradițional!
În primul rând, este important de la început ca toate ingredientele să ajungă la temperatura camerei, pentru un cozonac frumos, pufos și bine aromat.

Pentru a pregăti aluatul, într-un bol mai mic (recomandăm bolurile Pyrex) vom zdrobi cu o furculiță cele două cuburi de drojdie, peste care vom adăuga 1 ½ linguri de făină, o jumătate de lingură de zahăr, 4 - 5 linguri de lapte și amestecăm până obținem o pastă care va ajuta la coacerea unui cozonac pufos. Vom lăsa pasta să crească aproximativ 20 de minute. Între timp, vom amesteca separat gălbenușurile cu un praf de sare, iar mai apoi, într-un alt bol vom turna laptele cald, adăugăm zahărul și vom amesteca foarte bine până când acesta se dizolvă.



Să trecem și la frământat! Într-un recipient încăpător se adaugă făina (cernută de două ori), adăugăm pasta obținută din drojdie și lapte care între timp a crescut, adăugăm coaja de lămâie, cele 5 gălbenușuri amestecate deja cu un praf de sare. Se încorporează laptele puțin câte puțin (cam 250 ml), în timp ce se frământă aluatul care se formează încet, dar sigur. După ce se omogenizează totul foarte bine, începem să adăugăm untul topit (care se amestecă în prealabil cu uleiul), puțin câte puțin, în timp ce frământăm constant. Se adaugă esența de vanilie și se bate aluatul foarte bine circa 15-20 de minute, astfel încât să-și schimbe textura și să devină elastic. După ce am frământat, aluatul se lasă la dospit într-un loc cald, acoperit cu un prosop pentru aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.

Între timp, pregătim umplutura de cacao cu nucă: într-un bol punem nuca măcinată, adăugăm cele două linguri de cacao și amestecăm cu o lingură până se încorporează. Urmează să adăugăm zahărul pudră (după gust) și continuăm să amestecăm, adăugând lapte puțin câte puțin până când vom obține o pastă omogenă.



Acum vom da formă cozonacului! Pe un blat de lucru curat vom turna puțin ulei pe suprafața blatului astfel încât să nu se lipească aluatul. Așezăm aluatul și îl împărțim în două părți egale, ideale pentru doi cozonaci. Cu ajutorul mâinilor întindem bine prima bucată de aluat, pe care vom distribui pe mijloc umplutura de cacao cu nucă. Pe toată suprafața cozonacului adăugăm bucățele de rahat și stafide pentru un plus de gust.

Cu ajutorul mâinilor unse cu ulei vom începe să rulăm cozonacul astfel încât să obținem un rulou pe care îl vom adăuga într-o tavă acoperită cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Apăsăm ușor pe cozonac astfel încât să ia forma tăvii. Repetăm procedeul cu a doua bucată de aluat. Acoperim cozonacii cu o folie de plastic sau cu un prosop curat și îi lăsăm să crească pentru 30 de minute. Vă recomandăm tăvile pentru copt linia Bake Natural de la Guardini, cu două straturi anti aderente naturale de ceară de Carnauba, fapt ce conferă tăvilor o anti aderență sporită. Menționăm faptul că învelișul anti aderent din ceară de Carnauba nu afectează sănătatea și nu conține BPA-PFOA. Tăvile au lungimea de 25 cm sau de 30 cm.

Înainte de a-i băga în cuptorul pre-încins, vom unge cozonacii cu gălbenuș bătut amestecat cu puțin lapte, pentru a avea o culoare frumoasă (recomandăm utilizarea unei pensule). Pentru a decora, putem presăra zahăr sau semințe de mac/susan. După ce am terminat de decorat, vom lăsa cozonacii în cuptor pentru maxim 45 de minute, la foc mediu. În primele 20 de minute nu deschideți deloc ușa cuptorului, iar după cele 20 de minute puteți verifica cozonacii din când în când, fără a lăsa prea mult ușa cuptorului deschisă.



Rețeta este preluată de pe www.jamilacuisine.ro și o puteți găsi aici sub formă de video, pas cu pas: https://jamilacuisine.ro/cozonac-pas-cu-pas-reteta-video/.

© Jamila Cuisine

Poftă bună și mult spor la pregătiri! ❤️