6 sfaturi pentru spălarea corectă a hainelor

Spălarea hainelor este o activitate de rutină care, pentru ca hainele tale să nu se deterioreze, trebuie să se desfășoare după anumite reguli. Ia în considerare aceste sfaturi de fiecare dată când speli haine.

Spălarea hainelor este una dintre activitățile gospodărești care uneori ne poate da bătăi de cap. Știi bluza aia nouă pe care ai purtat-o o singură dată și, pentru că nu ai respectat simbolurile de pe etichetă, este distrusă pentru totdeauna?

Mașinile de spălat moderne sunt dotate cu o mulțime de funcții care ne protejează articolele de îmbrăcăminte în timpul spălării. Mai mult, producătorii de detergent își îmbunătățesc permanent gama, inventând produse cu proprietăți noi de curățare, care conțin substanțe care nu atacă țesăturile. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de anumite reguli înainte să umpli mașina de spălat cu rufe, pentru a te asigura că hainele tale preferate se păstrează în stare bună cât mai mult timp.

Separă rufele.

Poți separa rufele în funcție de două criterii: culoare și material. Dacă le separi în funcție de culoare, vei avea trei categorii: albe, colorate și închise la culoare (de obicei negre). Dacă le separi în funcție de material, vei avea, de asemenea, trei categorii: delicate (mătase, vâscoză, pânză), lână (pulovere, articole croșetate) și bumbac (orice articol din acest material natural).

Detergentul și balsamul.

Fie că folosești detergent lichid sau pudră, alege unul potrivit categoriei de rufe: detergent pentru rufe albe sau detergent pentru rufe colorate. Nu pune mai mult detergent decât cantitatea recomandată de producător, pentru că acesta îmbâcsește hainele, pe care va trebui să le mai clătești o dată. Un balsam cu parfum strident poate fi dăunător pentru pielea ta: conținutul ridicat de substanțe volatile usucă și irită pielea.

Pentru a scoate o pată încăpățânată de pe pantalonii tăi albi, adaugă un produs pentru îndepărtarea petelor direct pe pată și lasă-l să acționeze câteva minute sau chiar câteva ore, în funcție de indicațiile producătorului, apoi pune pantalonii la spălat împreună cu celelalte rufe. Înainte de a folosi produse pentru îndepărtarea petelor, verifică eticheta articolului vestimentar să vezi dacă pe acea țesătură poți folosi înălbitori pe bază de clor.

Temperatura de spălare.

Alegerea programului corect de spălare depinde de culoare și tipul de țesătură. Hainele albe din bumbac pot fi spălate la temperaturi de peste 80 de grade. Lucrurile colorate amestecate (albastru, roșu, verde, galben etc.) se spală la temperaturi de până la 40 de grade. Dacă hainele au culori din aceeași paletă cromatică (negru, bleumarin, verde închis, violet), poți crește temperatura până la 50 de grade.

Hainele delicate.

O importanță deosebită trebuie acordată hainelor din țesături delicate (mătase, catifea, nylon, vâscoză etc.). În primul rând, acestea nu se pun direct în mașina de spălat, ci se folosesc saci protectori pentru mașina de spălat. Temperatura trebuie setată la 30 de grade și numărul rotațiilor, între 400 și 800. Hainele delicate se pot spăla împreună indiferent de culoare pentru că temperatura scăzută și sacii de protecție reduc riscul transferului de culoare.

Lenjeria intimă.

Lenjeria intimă nu trebuie să intre în contact cu celelalte rufe. Strânge toate articolele de acest fel într-un sac pentru rufe delicate și pune-l în mașină. În acest fel, lenjeria intimă este izolată, iar materialul fin și dantela sunt protejate.

Dacă speli sutiene, situația este diferită: pe lângă materialul fin sau prezența burețeilor, sutienele au câteva elemente din metal care pot fi dăunătoare pentru mașina de spălat și celelalte haine (sârmele de susținere și sistemul de închidere). Pentru a evita agățarea altor articole din mașină, spală sutienele într-un sac de protecție pentru lenjerie. Sacul are interiorul căptușit și nu numai că împiedică agățarea sutienelor de celelalte haine, dar împiedică și lărgirea sau deteriorarea în timpul spălării. De asemenea, ca și în cazul hainelor delicate, temperatura de spălare trebuie să fie mică, iar numărul de rotații, scăzut.

Încălțămintea sport.

Încălțămintea sport din material textil se spală la program scurt, de maximum jumătate de oră, la o temperatură de până la 30 de grade și la o centrifugare de 400 de rotații. Încălțămintea este unul dintre articolele cel mai greu de spălat la mașină: există riscul ca talpa să se desprindă și materialul să se deterioreze. Dacă vrei ca atunci când scoți încălțămintea din mașină, aceasta să fie curată și în stare bună, folosește un sac de protecție pentru încălțăminte. Sacul are un strat dublu de căptușeală care protejează atât încălțămintea, cât și mașina de spălat, și care reduce zgomotul din timpul spălării.