9 reguli esențiale pentru mesele la restaurant

La fel ca în majoritatea contextelor sociale, în cadrul unei cine business sau alături de persoane dragi, este recomandabil să respecți o serie de reguli, pentru a demonstra bune maniere și pentru a face o impresie cât mai bună. Indiferent dacă vrei doar să îți verifici cunoștințele, sau vrei să afli anumite detalii despre mesele la restaurant:

- Odată ce te-ai așezat, desfă șervetul și folosește-l pentru a-ți șterge ocazional colțul gurii sau degetele. La finalul mesei, lasă șervetul așezat ordonat.

- Alege ce vei comanda luând în considerare alegerea gazdei. Spre exemplu, dacă gazda comandă un aperitiv, nu îl lăsa să mănânce singur, deoarece se va simți penibil. Încearcă să comanzi de fiecare dată la fel de multe feluri ca și gazda ta sau ceilalți invitați.

- Este foarte important să cunoști locul veselei și al tacâmurilor pe masă:

- De asemenea, trebuie să știi ce tacâmuri să folosești. Uneori tacâmurile vin alături de mâncare, însă de cele mai multe ori ele vor fi deja așezate pe masă. În această situație, tacâmurile din exterior vor fi primele folosite, pentru primul fel, continuând, conform acestei reguli, până la finalul mesei. Furculița cea mai mare este de obicei cea dedicată antreurilor, iar cea pentru salată este mai mică. Cea mai mare lingură este cea pentru supă. Dacă aveți un fel ce conține pește, probabil veți avea și furculița și cuțitul speciale. Lingurița sau furculița pentru desert este așezată deasupra farfuriei.

- Rupe întotdeauna pâinea cu mâinile. Nu folosi cuțitul sau alte instrumente.

- Gândește-te la acronimul „PMA” (pâine, mâncare, apă) pentru a reține locul farfuriilor și al paharelor. Farfuria pentru pâine și unt stă în stânga, cea pentru mâncarea în sine stă în mijloc, iar paharul de apă în dreapta.

- Fii întotdeauna politicos cu personalul restaurantului. Totuși, dacă sesizezi probleme în serviciile oferite de respectivul restaurant, le poți transmite acest fapt cu ajutorul unui feedback sau prin intermediul site-urilor și aplicațiilor motive dedicate review-urilor. Astfel, managerul restaurantului va putea să își îmbunătățească serviciile.

- Gazda ar trebui să plătească nota de fiecare dată. Totuși, dacă un invitat insistă să plătească, acesta nu trebuie să stârnească nici un fel de ceartă. Pentru a fi cât mai discretă, persoana care plătește se poate scuza de la masă pentru a plăti nota departe de văzul invitaților.

- Întotdeauna transmite-i mulțumiri gazdei pentru invitație, înainte de a pleca. Eventual, îi poți trimite ulterior și o notă personală de mulțumire.