Colectarea selectivă a gunoiului și ce face Brabantia în acest sens

Managerierea gunoiului şi a deşeurilor menajere devine o problemă tot mai prezentă pe agendele guvernanţilor care trebuie să gândească legi şi directive în această direcţie, dar mai ales pe cele ale activiştilor care susţin cumpătarea şi reciclarea. Problema reciclării nu este una nou întâlnită, însă cu siguranţă devine un subiect sensibil în condiţiile actuale de suprasaturare a gropilor de gunoi şi de utilizare iresponsabilă a deşeurilor, care conduc încet, dar sigur, la poluarea solului, apei şi aerului.

Există numeroase iniţiative şi reglementări, la nivel european, care îşi propun să stopeze acest fenomen, însă efectul acestora se răsfrânge direct doar asupra spaţiilor publice, nu şi a gospodăriilor personale. Aşadar, ce poate face fiecare dintre noi pentru a sprijini aceste demersuri? Colectarea selectivă a gunoiului este cea mai la îndemână soluţie, pe care fiecare dintre noi o poate pune în practică acasă, cu foarte puţine resurse materiale şi de timp consumate. Reciclarea se realizează în trei etape: colectarea selectivă, separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor, în vederea transformării lor în produse utile. Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă, energie), precum şi al nivelului emisiilor nocive în aer.

Cum se realizează colectarea selectivă, şi ce anume poate fi reciclat?

Potrivite pentru colectare sunt aproape toate materialele care intră în compoziţia deşeurilor: hârtia, sticla, ambalajele din plastic şi cutiile metalice. Acestea pot face obiectul unui proces de reciclare dacă sunt depozitate corect şi respectă anumite cerinţe de conformitate. Depozitarea lor conformă poate începe imediat după consumarea produselor, în drumul de la consumator la coşul de gunoi. Rolul coşului de gunoi este foarte important când vine vorba de siguranţa ta şi a familiei tale, dar mai ales când vorbim de uşurinţa realizării procesului. În acest sens este recomandată utilizarea mai multor coşuri de gunoi, fiecare având specific pentru un anumit tip de materie reutilizabilă, şi unul încăpător în care să poată fi depozitate deşeurile nereutilizabile. Asigură-te că produsul este curat atunci când este depozitat pentru reciclare, fără resturi de mâncare, capse sau bucăţi de alte materiale care ar putea descalifica produsul la centrul de reciclare. Prin urmare, ce punem în fiecare dintre coşurile în cauză?

Deşeuri de hârtie

Deşeuri de ambalaj de hârtie şi carton: cutii de carton de la diverse materiale şi produse (mobilier, rechizite, produse alimentare etc), cutii din carton provenite de la băuturi, hârtie de împachetat. Deşeuri de hârtie, tip maculatură: documente, ziare, reviste. Nu se colectează selectiv:

Hârtia cerată, produse mixte (hârtie cu metal şamd).

Fie că îl iei la birou sau îl foloseşti acasă, coşul de gunoi ignifug pentru hartie Barbantia este un partener ideal pentru depozitarea produselor din hârtie care nu îţi mai sunt utile. Iar pentru un grad de siguranţă sporit, coşul este ignifug, astfel încât nu trebuie să îţi faci griji pentru accidente nedorite.

Deşeuri din plastic

Deşeuri de ambalaj provenite de la diverse produse, consumabile, de tip folie, PET, alţi recipienţi de plastic. Recipientele produselor cosmetice şi detergenţilor, caserole de plastic şi polistiren, veselă de plastic, pungi de plastic necontaminate de resturi menajere. Nu se colectează selectiv:

Capacele recipientelor care nu sunt din plastic, jucării de plastic, sacoşe, ghivece de plastic, produse mixte (combinaţii plastic/metal), folie de plastic contaminată de resturi menajere.

Fiind unul dintre cele mai întâlnite deşeuri menajere, plasticului i-am atribuit un coş de gunoi Touch de 30 de litri, într-o nuanţă plăcută de roșu. Sistemul de deschidere facil îţi va fi de ajutor atunci când ai mâinile pline sau dacă, pur şi simplu, preferi simplitatea.

Deşeuri din sticlă

Recipiente din sticlă provenite de la băuturi şi produse alimentare, borcane.

Nu se colectează selectiv: Geamuri, oglinzi, lustre, rafturi, coşuri, ghivece, becuri şi lămpi, veselă, pahare, parbrize etc.

Fiind un material destul de sensibil, dar mai ales periculos, sticla merită să fie depozitată într-un loc sigur şi ferit de accesul celor mici. Propunerea noastră este coşul de gunoi Cos Gunoi Bo Touch Hi 60L, Ms Fpp, de la Barbantia.

Deşeuri din metal

Cutiile de conserve, dozele de băuturi, capacele borcanelor, foliile metalice de bucătărie curate.

Nu se colectează selectiv:

Toate produsele metalice acceptate, dar nu și cele care sunt murdare sau au conţinut, tuburile de deodorant, odorizant, sprayurile împotriva muştelor, ambalajele metalice de la biscuiţi.

O altă materie preţioasă, dar periculoasă este metalul. Poţi alege acelaşi tip de coş de gunoi ca pentru sticlă, sau poţi să mergi pe varianta unui coş de gunoi FlipBin 30 L roz mineralde 30 de litri care să fie mai încăpător. Reciclarea ar trebui să fie o prioritate şi pentru agendele noastre, iar paşi mici ca selectarea şi depozitarea deşeurilor menajere reprezintă partea noastră din salvarea mediului pe care vrem să îl lăsăm predecesorilor noştri.

Tu ce idei pentru uşurarea procesului de colectare selectivă ai?