Bucătăria raw - mai accesibilă decât îți imaginai

De mâncarea gătită ne leagă o întreagă sumă de emoții care ne amintesc de bunica, de mama sau alte momente plăcute. Însă tot mai mulți dintre cei, până mai ieri, atașați de bunătățile mamei, aleg să opteze pentru o dietă raw.

 

Ce înseamnă mâncarea raw?

Denumirea raw vegan sau raw food reprezintă alimentaţia vegană, adică doar alimente de origine vegetală, consumate fără gătirea, în prealabil, la foc. Scopul din spatele alimentaţiei raw vegane este să adăugăm în dieta zilnică cantităţi mari de hrană de origine vegetală, chiar şi lângă mâncarea gătită în mod tradițional. Printre argumentele adoptării acestui stil de viață se numără menţinerea unei greutăţi normale, dar şi a unui ten şi a unei pieli fine, precum şi a unui păr strălucitor şi a unor unghii pline de vitalitate.

Nu toți cei care adoptă acest stil de viață reușesc să ajungă la 100% consum de alimente vegetale crude, deci recurg și la gătirea acestora cât mai simplu sau la slow cooker (aparat cu gătire lentă, la temperatura de 40˚C, pe o perioadă mai lungă) ori la aburi, la cuptor în vase de lut sau de ceramică, într-un cuvânt cât mai natural. Cu toate că pare greu de crezut, există o plentitudine de rețete și soluții pentru înlocuirea produselor alimentare clasice, deci raw veganii nu mănâncă doar fructe și salate, ci au de ales între numeroase delicatese și specialități culinare.

 

De ce ai nevoie pentru prepararea mâncării raw?

Orice bucătărie, oricât de minimal dotată, este pregătită pentru acest stil de viață, însă pentru ușurarea muncii tale, aceste cinci produse nu trebuie să-ți lipsească:

  • Un cuțit bun (sau un set care să răspundă tuturor nevoilor tale). Cuțitul e un must în orice bucătărie, însă preferatul raw veganilor este cel ceramic, care nu oxidează cruditățile și nu schimbă structura chimică a vitaminelor, așa cum se întâmplă atunci când folosim cuțitele de inox.
  • Prietenul cel mai bun al cuțitului este tocătorul, care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta. Pentru bucătăria raw vegană recomandat este tocătorul de sticlă, care nu interacționează cu compoziția chimică a alimentelor și nici nu păstrează gustul alimentelor tocate anterior. Alege unul cu model colorat și plin de viață și distracția în bucătărie e garantată.
  • O râșniță de cafea pentru a obtine făinuri din semințe dure, dar și pentru a mixa nucile sau cerealele în făină. Râșnița, fie ea electrică sau manuală, e grozavă pentru semințele de in, quinoa și mei. Cu toate acestea, vei vrea să alegi un robot de bucătărie sau o râșniță specială pentru nuci moi precum caju, migdale sau nuci românești.
  • Presa de usturoi care îți va fi utilă atât pentru usturoi, cât și pentru ghimbir, un aliment minune al mâncării raw.
  • Oala minune”, prietena zilelor în care preferi să gătești, dar în limita stilului de viață adoptat. Fonta poate fi folosită pe orice tip de plită, inclusiv pe cea cu inducție, precum și în cuptor. Datorită dispersiei egale a căldurii pe durata procesului de gătire, se recomandă folosirea oalei la temperaturi mici și constante, exact pe placul bucătăriei raw vegane.

 

Bonus:

Dacă ești dispus să investești în această direcție îți recomandăm și: un storcător de fructe prin presare la rece, un germinator (îți oferă accesul la germeni proaspeți non-stop) și un deshidrator (pentru gustări rapide și bunătăți proaspete pentru o vreme îndelungată).

Fie că doar cochetezi cu ideea de mâncare raw, fie că ești pregătit să faci din asta un stil de viață, nu te lăsa speriat de schimbarea, peste noapte, a bucătăriei tale. Schimbările dramatice se petrec doar asupra corpului tău, nu și a ustensilelor pe care le vei folosi la prepararea mâncării. Ai alte propuneri de unelte esențiale bucătăriei raw? Lasă-ne un comentariu, iar noi le includem în lista noastră.

Inspiră-te de pe www.diqis.ro/bucatarie.