Mituri despre folosirea cuptorului cu microunde

Povestea toxicităţii şi miturile care înconjoară cuptorul cu microunde datează însă de la inventarea aparatului. Majoritatea acestora sunt nefondate sau au fost create pe baza unor idei preconcepute. În cele ce urmează vă prezentăm câteva mituri comune şi adevărul din spatele lor.

Oricine a văzut American Hustle îşi aminteşte probabil de Roslyn (personajul interpretat de talentata Jennifer Lawrence) şi peripeţia ei cu folia metalică şi cuptorul cu microunde. Pentru cei care nu sunt în temă, aceasta aproape a dat foc casei încercând să încălzească mâncare, ca mai apoi să-i reproşeze soţului ei (jucat de Christian Bale) că a adus în casă un aparat care răpeşte toţi nutrienţii din mâncare. Studiul pe care aceasta îl citează a fost îndelung dezbătut ulterior, filmul confruntându-se şi cu un proces în urma afirmaţiilor lansate.

 

Mit: Microundele afectează nutrienţii din mâncare

Adevăr: În niciun caz, nutrienţii nu sunt distruşi de microunde. “Nu există niciun pericol demonstrat al utilizării microundelor pentru gătit, în raport cu nutrienţii” spune David Katz, directorul Centrului de Cercetare Preventivă a Universităţii Yale. De fapt, orice tip de gătit modifică mâncarea şi nutrienţii pe care aceasta îi conţine, singurul pericol adus de microunde provenind din utilizarea vaselor nepotrivite, care ar putea transmite plumb sau alţi dăunători în mâncare.

Recomandăm folosirea soluţiilor special create pentru utilizarea în cuptorul cu microunde, fie că te gândeşti la un mic dejun cu goffre sau chipsuri pentru a urmări filmul American Hustle. În shop descoperi multe alte variante de produse utile concepute în mod special pentru utilizarea în cuptorul cu microunde.

 

Mit: Microundele cauzează cancer

Adevăr: Microundele funcţionează pe bază de radiaţii de radiofrecvenţă care sunt unele dintre cele mai slabe tipuri de câmpuri electromagnetice. Acest tip de radiaţii te înconjoară zi şi noapte, fie că utilizezi un cuptor cu microunde sau nu. Radiaţia produsă de cuptor este puţin mai concentrată decât varietatea zilnică, însă câtă vreme este utilizat corect, cuptorul cu microunde auto-stochează tot ce ar putea dăuna sănătăţii umane. Prin urmare, nu poţi face cancer dacă stai lângă cuptorul cu microunde, aşa că fără scuze atunci când îţi e poftă de fondue sau popcorn. Le poţi avea cât ar zice cuptorul tău “cling”.

 

Mit: Microundele distrug bacteriile

Adevăr: Căldura generată de microunde nu este destul de puternică încât să distrugă bacteriile, mai ales că distribuţia radiaţiilor de radiofrecvenţă pote fi neegală în comparaţie cu forma mâncării. Zonele în care mâncarea nu este încălzită corespunzător permit dezvoltarea bacteriilor, prin urmare îmbolnăvirea celor dragi. Recomandarea noastră e să găteşti în porţii egale şi pentru perioada recomandată de gătire în cuptorul cu microunde (găseşti online toate metodele abordate de reţete şi durata potrivită), iar dispozitivul cu 2 etaje de gătire poate să-ţi fie de ajutor pentru dublarea porţiilor sau gătirea concomitentă a mai multor feluri. În shop descoperi multe alte variante de produse utile concepute în mod special pentru utilizarea în cuptorul cu microunde.

 

Fie că îl foloseşti pentru a încălzi mâncarea, fie că găteşti în el, cuptorul cu microunde nu dăunează mâncării, şi mai ales ţie şi celor care te înconjoară. Alege vasele potrivite, pentru a te asigura că nu rişti nicio secundă, şi bucură-te de toate bunătăţile pe care le poţi prepara. Împărtăşeste-ne reţete tale preferate în secţiunea de comentarii. :)