Reguli pentru aranjarea mesei

Când ne așezăm la o masă, primul lucru pe care obișnuim să îl facem este să examinăm toate tacâmurile asemenea unui medic care se pregătește pentru o operație și trebuie să se asigure că nu-i lipsește niciun instrument. Fie că suntem musafiri, fie că suntem gazde, trebuie să cunoaștem foarte bine regulile pentru aranjarea mesei, pentru a nu da greș niciodată.

Tacâmurile trebuie să fie mereu așezate înainte ca invitații să ajungă, indiferent că este mic dejun, prânz sau cină. Ca să demonstrăm că suntem o gazdă grijulie, nu trebuie să punem mai mult de două furculițe și două cuțite la începutul mesei, deoarece numărul mare de tacâmuri poate fi intimidant și poate să creeze confuzie și de asemenea, să încarce și inutil masa.

Regula 1: Spațiul trebuie folosit în mod eficient

Dacă tot am vorbit despre cum trebuie să avem grijă să nu încarcăm inutil masa, prima regulă în aranajarea mesei este să folosim spațiul în mod eficient. Asta presupune să alegem dimensiunile farfuriilor în funcție de dimensiunea mesei, pentru a se încadra armonios în spațiul disponibil.

Regula 2: Primele așezate: farfuriile

După ce suntem siguri că farfuriile alese se vor încadra perfect în spațiu, trebuie să avem grijă și cum le așezăm. Primele sunt farfuriile de bază, farfurii plate peste care se așază farfuriile pentru primul fel de mâncare. Acestea trebuie așezate la 1-2 cm de marginea mesei, iar între ele trebuie să fie o distanță de 50-60 cm. Primele așezate sunt farfuriile, deoarece le putem folosi și ca reper pentru poziționarea celorlalte elemente. Ca exemplu, paharele le vom pune în dreapta farfuriei de bază.

Regula 3: Tacâmurile și șervețelele: ordonate în funcție de marginea mesei

Tacâmurile se aranjează în ordinea în care vor fi servite felurile de mâncare. Furculițele stau întotdeauna în partea stângă a farfuriei, iar cuțitele și lingurile în partea dreaptă, singurele excepții de la regulă fiind cuțitul pentru desert, care va fi așezat în fața farfuriei de bază, cu mânerul în partea dreaptă și tăișul spre farfurie și furculița pentru desert, care va fi așezată cu mânerul în partea stângă. Alinierea tacâmurilor trebuie făcută în funcție de marginea mesei, distanța fiind de 1-2 cm până la mâner, pe aceeași linie cu marginea farfuriei. Șervețelele vor fi puse în stânga furculițelor sau vor fi prinse sau împachetate într-un mod decorativ, urmând să fie așezate chiar pe farfuria de bază. Recomandarea noastră: Setul de 24 de tacâmuri Jewel conține șase lingurițe, șase linguri, șase furculițe și șase cuțite. Este fabricat din inox și are un finisaj lucios.

Regula 4: Paharele: întotdeauna deasupra cuțitelor

Regula în ceea ce privește poziționarea paharelor este simplă: ele se așază deasupra cuțitelor. Se aliniază oblic, spre stânga, începând cu cel mai mic (paharul de apă) și sfârșind cu cel mai mare (paharul de vin).