Secretele cozonacului perfect

Săptămâna trecută, pe pagina de Facebook a magazinului nostru, v-am întrebat care sunt secretele pentru a prepara un cozonac perfect. Pe baza răspunsurilor voastre am descoperit că acest desert tradițional nu este simplu de făcut și că este nevoie de foarte multă muncă și dăruire.

Cozonacul este nelipsit la masa de Crăciun, dar mulți dintre noi alegem să îl cumpărăm pentru că nu avem timp să îl preparăm sau nu ne iese niciodată ca cel pe care îl mâncam la bunica atunci când eram mici. Am adunat toate sfaturile de la voi și ne-am hotărât să împărtășim aceste secrete cu toate gospodinele care vor să prepare anul acesta cozonacul perfect. Dacă urmezi îndeaproape acești pași, cozonacul tău va fi apreciat de toții invitații de la masa de Crăciun.

Înainte de toate, ingredientele de bună calitate sunt cele mai importante. Atunci când alegem făina, laptele, drojdia, zahărul, ouăle, untul și nucile, trebuie să avem grijă ca toate să fie proaspete. Pentru rezultate excelente, folosește ingrediente naturale, ecologice, de casă. Recomandăm să folosești drojdie uscată, făină cernută, puțină apă minerală și multe nuci. Toate ingredientele trebuie lăsate la temperatura camerei pentru câteva ore. În momentul în care începi prepararea aluatului, ingredientele trebuie să fie calde.

Frământă aluatul bine timp de cel puțin o oră. Un aluat frământat bine este cel care se desprinde de pe mână fără niciun efort. Trebuie să ai în vedere că cu cât frămânți mai mult și mai bine aluatul, cu atât cozonacul va ieși mai pufos.

Atât în timpul preparării și frământării aluatului, cât și în timpul în care acesta va sta la dospit, în bucătărie trebuie să fie cald. Căldura este foarte importantă pentru ca aluatul să crească și să fie pufos. Aluatul trebuie lăsat la crescut cel puțin o oră, sau chiar două.

Nu te apuca de făcut cozonaci dacă nu ai o stare bună, ești nervoasă sau supărată. Ingredientul cel mai important din compoziția unui cozonac este dragostea. Pentru prepararea cozonacului perfect este nevoie de multă răbdare și dăruire. Dragostea este cea care leagă toate celelalte ingrediente și transformă munca depusă în cel mai bun cozonac. Nu uitați, pasiune și răbdare!

Coacerea este și ea foarte importantă. Pentru a obține un cozonac ca la bunica acasă ar fi ideal să fie copt la foc de lemne, pe vatră. Dacă nu dispui de un asemenea cuptor, poți folosi și cuptorul de acasă și să obții aceleași rezultate. Cozonacul trebuie copt timp de 35-45 de minute la 200 de grade.

Acum că ai aflat toate secretele, este timpul să te apuci de treabă. Dacă ai deja tot ce îți trebuie, dar îți lipsește o tavă de cozonac de calitate, cu siguranță vei găsi tava potrivită în magazinul online.