8 sfaturi pentru curățenia de Crăciun

Curățenia de Crăciun este momentul în care toate gospodinele își pregătesc casa pentru sărbătorile din luna decembrie. Este acea perioada, care poate ține chiar și câteva zile, când singurul lucru care contează este ca la sfârșit totul să strălucească în jur.

Chiar dacă facem curățenie în casă aproape zilnic, acum este momentul în care spălăm geamurile, ștergem praful din părțile ascunse ale bibliotecii și lustruim toate podelele din casă. Fiecare dintre noi are stilul său aparte atunci când vine vorba despre treburile gospodărești. Orice gospodină face curățenie așa cum a învățat de la mama, la care se adaugă sfaturile de la colegele de serviciu sau ideile găsite pe internet. Pentru că nu există o regulă scrisă pentru rezultate excelente, ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi practice care să vă ușureze munca.

1. Planifică și organizează

Înainte de a te apuca, acordă puțin timp organizării. În funcție de câte zile ai la dispoziție, planifică-ți exact ce vei face într-o zi. Pentru eficiență maximă, recomandăm ca în fiecare zi să te ocupi de câte o singură cameră a locuinței. Începe de la geamuri, apoi podeaua, mobila și celelalte articole din cameră. În acest fel, la sfârșitul unei zile vei avea o cameră întreagă strălucind și îți va mai rămâne și timp să-l petreci cu familia.

2. Alege produsele de curățenie potrivite

Pentru rezultate optime ai nevoie de cele mai bune produse de curățenie. Asigură-te că ai cantitatea necesară la fiecare soluție de curățare și toate accesoriile de care ai nevoie. Dacă îți lipsește ceva, poate găsești aici.

3. Implică toată familia

Curățenia generală nu este o treabă pentru o singură persoană, cu cât mai mulți, cu atât este gata mai repede. Fiecare membru al familiei poate să ajute, nu trebuie respectat mitul că doar femeile pot să facă mâncare și curățenie. De exemplu, cei mici vă pot ajuta cu praful: să scoată fiecare carte din bibliotecă și să o curețe de praf. Sau, dacă sunt mai mari, este momentul să le dați responsabilitatea de a face singuri curățenie în camera lor. Soțul poate ajuta cu mutarea mobilei atunci când este nevoie, scuturatul covoarelor sau curățenia în garaj.

4. Fă schimbări

O mică schimbare într-o încăpere aduce satisfacția unui nou început. Încearcă să alegi o altă culoare pentru pereți, să aranjezi altfel mobila, dacă îți permite spațiul, să schimbi vesela pe care o folosești zilnic cu una pe care o țineai ascunsă sau să folosești decorațiuni noi. Avem și noi câteva sugestii de decorațiuni aici.

5. Aruncă ce nu mai folosești

În orice locuință există acele lucruri pe care “nu le arunc, poate o să-mi trebuiască mai târziu”. De cele mai multe ori, nu mai ajungem niciodată să folosim nimic din ce am pus deoparte. Deși nu ne încurcă, multe lucruri ocupă un spațiu prețios pe care l-am putea umple cu lucruri necesare. Este momentul să aruncați tot ce nu mai este de folos: haine vechi, jucării, ziare și tot ce ocupă locul prin sertare.

6. Siguranța e pe primul loc

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți în această perioadă este curățarea coșului de fum și verificarea alarmelor de incendiu. Cel puțin o dată pe an, mai ales înainte de a aprinde pentru prima dată focul în sobă în anotimpul rece, chemați un profesionist care să verifice, să curețe și să repare hornul, dacă este nevoie. Să nu uităm că un coș de fum defect poate cauza o serie de probleme. În plus, nu vrem ca Moș Crăciun să își murdărească hainele.

7. Întreține

Este foarte simplu să faci dezordine, dar la fel de simplu este să menții curățenia prin acțiuni simple: pune la loc un lucru după ce l-ai folosit, șterge acolo unde vezi o pată mică, aerisește permanent. Nu uita să le atragi atenția și celorlalți să îți urmeze exemplul.

8. Relaxează-te

Curățenia generală este un lucru obositor. Un rezultat satisfăcător implică multă muncă din partea familiei. După ce ați făcut casa să strălucească este momentul să vă relaxați. Puteți să luați cina în oraș într-o seară sau chiar să plecați intr-o mini excursie în weekend. Sau, dacă ai nevoie de și mai multă relaxare, petrece o zi întreagă la SPA.

Spor la treabă!