Brioșe dulci și sărate pentru masa de Paște

Masa de Paște este una dintre cele mai importante mese festive din familie. În fiecare an gospodinele pregătesc preparate tradiționale și toată familia se adună în jurul mesei pentru a le savura. Ce ai zice dacă anul acesta ți-ai răsfăța apropiații cu două delicii culinare simple, dar inedite?

Masa festivă de Paște începe cu tradiția ciocnirii ouălor roșii și cu servirea aperitivelor. Feluritele salate, pregătite după rețete tradiționale sau puțin personalizate sunt savurate și apreciate de toți invitații. Anul acesta, pe lângă aperitivele clasice adaugă un plus de originalitate mesei tale cu brioșe cu brânză și usturoi.

Ingrediente uscate:

- 250 g de făină

- ½ linguriță de praf de copt

- ½ linguriță bicarbonat de sodiu

- ½ linguriță sare

Ingrediente umede:

- 1 ou bătut

- 220 ml lapte

- 1 linguriță oțet (sau zeamă de lămâie)

- 3 linguri smântână (sau iaurt simplu)

- 4 linguri ulei de floarea soarelui

- ¼ cană pătrunjel proaspăt tocat mărunt

- 1 cățel de usturoi zdrobit

- 175- 200 g brânză cheddar rasă

Topping:

- 90 g unt sărat

- 2 căței de usturoi zdrobiți

- 12 felii de mozzarella de 3 cm grosime

Preparare:

- Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.

- Ungeți cu ulei o tavă de 12 brioșe.

- Puneți untul și usturoiul într-un bol și topiți-le la cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Păstrați-l cald (lăsați amestecul în cuptorul cu microunde).

- Amestecați toate ingredientele uscate într-un castron. Faceți un crater în mijloc și adăugați ingredientele umede, mai puțin brânza cheddar rasă. Amestecați până ce aluatul devine aproape omogen, apoi incorporați și brânza.

- Puneți aluat în fiecare scobitură a tăvii (umpleți 1/2 din scobitură), adăugați câte o felie de mozzarela deasupra și stropiți cu amestecul de unt topit și usturoi. Umpleți scobitura cu aluat. Stropiți din nou cu unt topit și usturoi.

- Coaceți timp de 20- 25 minute până ce brioșele devin aurii.

- Recomandăm să le serviți calde sau la temperatura camerei pentru a savura brânza topită.

La sfârșitul unei mese copiase, invitații se vor înfrupta și din toate dulciurile pe care le-ai preparat. Tradițional, toate gospodinele vor pregăti cozonaci, pască și prăjiturile preferate ale familiei. Brioșele cu afine vor deveni noua plăcere culinară a invitaților tăi. Trebuie să le încerci!

 

Ingrediente:

- 350 g afine proaspete, împărțite în două porții

- 1 lingură zahăr

- 350 g făină

- 2 lingurițe jumătate de praf de copt

- 1 linguriță sare

- 300 g zahăr

- 4 linguri de unt topit

- 4 linguri de ulei

- 2 ouă

- 225 ml lapte bătut

- 2 lingurițe esență de vanilie

Topping:

60 g zahăr brun

Preparare:

- Preîncălziți cuptorul la 200 grade C.

- Ungeți o tavă de 12 brioșe cu ulei sau folosiți forme de hârtie pentru brioșe.

- Într-o cratiță aduceți la fierbere jumătate din afine și o lingură de zahăr, la foc mediu. Zdrobiți complet afinele cu o lingură în timpul preparării. Lăsați deoparte.

- Într-un castron mare amestecați zahărul, ouăle, untul topit lu uleiul. Incorporați laptele bătut și vanilia. Incorporați făina, praful de copt și sarea. Adăugați cu grijă restul de afine. Nu amestecați puternic.

- Umpleți complet scobiturile tăvii cu aluatul obținut. În centrul fiecărei brioșe adăugați câte o lingură din amestecul fiert de afine, folosind o ustensilă ascuțită pentru a-l incorpora în aluat (în vârtej). Presărați zahăr brun.

- Coaceți până ce brioșele devin aurii- aproximativ 17-20 de minute. Lăsați-le să se răcească timp de 5 minute înainte să le scoateți din tavă. Serviți cu unt.