Gătește inteligent, risipește mai puțin

Risipa de alimente este o problemă reală pentru societatea noastră marcată de consumerism. Avem tendința să cumpărăm cât mai multe alimente pe care nu apucăm să le consumăm și care sfârșesc în coșul de gunoi. Soluția pentru reducerea risipei alimentare o reprezintă depozitarea inteligentă care are ca scop prelungirea termenului de valabilitate al produselor: caserole, vase termorezistente și cutii de depozitare.

Organizarea frigiderului Obișnuim să îngrămădim un întreg coș de cumpărături în frigider, uneori rezolvând puzzle-uri complicate pentru a face să încapă toate produsele.  Acest lucru afectează calitatea produselor și le scade perioada de valabilitate. În primul rând, trebuie să știi că temperaturile cele mai scăzute sunt pe rafturile inferioare, iar cele mai ridicate pe ușa frigiderului, deoarece aerul rece are tendința să coboare. Așadar, pe rafturile de sus și din mijloc se depozitează alimentele gătite sau cele care nu au nevoie  să fie gătite. Pe rafturile inferioare pot fi depozitate lactate, ouă, carne crudă sau pește. Este recomandată delimitarea acestor categorii. Pentru asta poți utiliza cutiile de depozitare tip sertar care sunt un real ajutor pentru organizarea alimentelor. Majoritatea frigiderelor au și un sertar pentru fructe și legume, dar asta nu înseamnă că toate pot fi depozitate în frigider. Anumite fructe sau legume se păstrează la temperatura camerei. O poți face cu stil cu o fructieră colorată. Pentru că este important ca aerul să circule în interiorul sertarului cu fructe și legume, recomandăm utilizarea unei folii absorbante din spumă poliuretanică. Pe ușa frigiderului sunt păstrate borcanele și sticluțele cu sosuri sau adaosuri, dar și băuturile. Evitați supra-aglomerarea frigiderului deoarece acesta nu va face față să răcească produsele corescunzător.  Luați în considerare și termenul de valabilitate așezând alimentele care expiră mai curând mai în față făcându-le mai ușor accesibile.

Caserole și cutii alimentare O altă metodă de reducere a risipei alimentare este gătirea alimentelor perisabile și depozitarea lor în frigider pentru mai târziu. Utilizează caserole alimentare pentru a păstra preparatele la rece. În plus, sticla termorezistentă îți permite să le folosești atât în frigider sau congelator, cât și în cuptorul cu microunde. Aici amintim de renumitele vase termorezistente de la Pyrex, care sunt un real ajutor când vine vorba de depozitarea alimentelor. Acestea sunt confecționate din sticlă borosilicată, care este folosită ca material de laborator și la fabricarea ustensilelor de bucătărie ce se topesc doar la temperaturi mai mari de 1450°C, sunt ușor de curățat, rezistente, nu se pătează sau păstrează mirosul.

Rezidurile alimentare se pot strânge într-o cutie de depozitare și transportate către coșul de compost unde resturile de mâncare se vor transforma într-un fertilizator bogat în nutrienți în loc să putrezească la groapa de gunoi. Oamenii au tendința să consume mai mult decât au nevoie și astfel ajung să arunce mai mult decât trebuie. Risipa de mâncare este un fenomen care poate fi stopat cu implicarea fiecăruia dintre noi. Pentru conservarea mediului și îmbunătățirea vieții trebuie să ne schimbăm obiceiurile când vine vorba de mâncare.