Prăjitură de Crăciun: Tort Buturugă

În perioada sărbătorilor, gospodinele pregăesc tot felul de preparate deicioase pentru cei dragi. Pe lângă sarmale și fripturi, dulciurile delicioase nu treuie să lipească de pe nicio masă. Dacă nu te-ai hotărât încă ce prăjituri să faci, noi venim cu o propunere delicioasă și ușor de făcut: Buturuga de Crăciun.

Tortul Buturuga sau Bûche de Noël este un desert franțuzesc cu istorie. O primă variantă a poveștii plasează apariția acestei prăjituri în anul 1870. Cofetarii francezi au fost inspirați de buștenii care ardeau în sobă în Ajunul Crăciunului.

O altă variantă a poveștii spune că această prăjitură a apărut încă din timpul lui Napoleon Bonaparte. Acesta ar fi interzis aprinderea focului în sobe pentru a evita răspândirea bolilor. Populația franceză a găsit atunci un alt mod de a petrece timpul liber la gura sobei, preparând o prăjitură care să amintească de buștenii pe care îi puneau în sobă. Prăjitura a devenit astfel simbolul familiei reunite.

Bûche de Noël este o ruladă delicioasă, perfectă pentru a-i îndulci pe cei dragi de Crăciun. Noi am preparat deja această prăjitură împreună cu Dana Burlacu în studioul celor de la Soft and Grace. Rețeta noastră este cu cremă de ciocolată, dar puteți alege orice fel de cremă doriți, în funcție de preferințele invitaților. Mai jos găsiți ingredientele de care aveți nevoie și pașii pe care trebuie să-i urmați.

Ingrediente blat:

- 4 ouă

- 120 g zahăr

- 100 g făina

- 20 g cacao

- sare

Ingrediente cremă:

- 250 g unt

- 4 gălbenușuri

- 150 g ciocolată (peste 50% cacao)

- 20 ml cafea concentrată

- 50 ml apa

- 100 g zahăr

- sare

Decor:

- merișoare

- 2 crenguțe de brad

- zahăr pudră

 

Ingredientele pentru blat, cele 4 ouă, zahărul, făina și cacaua se amestecă și se face o foaie de pandișpan. Pentru a omogeniza compoziția, folosește o spatulă de silicon.

Foaia de pandișpan se coace la 180 grade timp de 10 minute.

Nu lăsați ca marginile foii să se usuce în cuptor deoarece la rulare pandișpanul se va rupe. Foaia de pandișpan se rulează ușor cu tot cu hârtia de copt după ce s-a răcorit ușor.

Se trece la prepararea cremei. Gălbenușurile se pun într-un bol mai mare și se amestecă ușor. Apa, împreună cu zahărul se dă la foc mic și se fierbe 2-3 minute. Siropul fierbinte se toarnă peste gălbenușuri și se amestecă încontinuu. Peste acestea se toarnă ciocolata topită la bain marie și apoi untul tăiat bucățele și cafeaua concentrată și se amestecă bine cu un tel.

Când compoziția a devenit omogenă se dă la rece timp de 2 ore.

Crema se împarte in două părți egale. Foaia de pandișpan se acoperă cu cremă cu ajutorul unui cuțit de patiserie.

Foaia se rulează ușor, dar astfel încât să fie o rulare strânsă.

Ruloul se așază pe un platou dreptunghiular întins. Tortul se îmbracă cu crema rămasă.

Cu ajutorul unui cuțit sau a unei furculițe se fac dungi astfel încât să semene cu scoarța unui copac.

Tortul se decorează cu merisoare și puțin zahăr pudră, care imită zăpada. Putem folosi si câteva crenguțe de brad.

Spor la prăjiturit!